16 Kasım 2008 Pazar

Çocuklardan Öğrenin

Yine yıllar önce yazdığım bir yazı. İnternette bu yazımın ne hale geldiğini anlamak için küçük bir tarama yaptım ve yine aynı şeyle karşılaştım. Yazının başlığı da, yazarı da, kendisi de evrim geçirmiş. Neyse, işimizin başında olduğumuza göre, bundan sonra sıkı takipçi olacağız. Ne demiştik, paylaşmak güzel ama emek sahibini işaret ederek!

Yazıda bir iki değişiklik yaparak yine sizlerin beğenisine sunuyorum. Keyifle okumanız dileğiyle.
Yüzünüz hep gülsün.

Ergün Güler

****

Çocuklardan Öğrenmek

Bir insanın kalitesini anlamak istiyorsanız, sorduğu sorulara bakın.
Ergün Güler


Bu ne?
Ne demek?
Neden böyle?
Nasıl? ...

Yukarıdaki soruları sıkça duyabileceğiniz yaş grubu 3 ile 7 arasında değişiyor. 3 ve 7 diyorum, çünkü 7 yaşından sonra okul hayatı başlıyor ve bireylerden sormak, sorgulamak yerine her şeyi ezberlemeleri isteniyor. Eğer belirtilen yaşlar arası soru sorulmasaydı, dil gelişmez ve basit bir eylem olan cümle kurmak bile imkansız olurdu. Bunun yanı sıra , soyut olguları anlamak bir yana, farkında olunmazdı. Kısacası soru sormayı unuttunuz yada gereksiz bilgileri ezberlemeniz istendiği için soru sormaktan vazgeçtiniz.

Bugün geriye kalan hayatınızın ilk günü olduğuna göre, soru sormayı hatırlamak için geç kalmış sayılmazsınız. Eğer sormayı bilmezseniz, başarma şansınız hiç yok gibi.

Biri bana başarıya ulaşmak için ne yapmalıyım diye sorsa, ona şu cevabı verirdim; "Başarıya ulaşmak için üç kapı vardır. Birinci kapı inanmak, ikinci kapı istemek, üçüncü kapı ise harekete geçmektir. Bu kapıların anahtarı ise soru sormaktır."

Soru sormaya kendinizden başlamalısınız. Neyim, neler yapabilirim, ne zaman yapabilirim, nasıl yapabilirim, kimlerden destek alabilirim? Ardından çevrenize soru sormaya başlamalısınız. Eğer bunu yapmazsanız, ömrünüzün sonuna kadar içi boşaltılmış kelimelerden cümlecikler kurmakla uğraşırsınız.

Soru sormaya başladığınızda, doğru soru sormanın zorunluluğu hissedeceksiniz. Çünkü yalnızca doğru sorular, sizi hedefe ulaştırır.

Kendi zekânızı yeterli görmeyin. Çevrenizdeki insanların beyinlerinden de yararlanın. Onlarla konuşun, bilgiler alın ve bu bilgileri kendi başarılarınız için kullanın.

Seja o primeiro a comentar

    (freeright)  serbest hak, motivasyon.org    (Ergün Güler, 2002-2008)

Başa dön